Varautuminen on yhteispeliä – listasimme sinulle tärkeimmät vinkit ja linkit häiriötilanteisiin

Miten sinä ja läheisesi pärjäisitte, jos kotitaloutenne sähköt katkeaisivat kolmeksi päiväksi?

Kansallinen varautumispäivä 7.2. muistuttaa varautumisen ja 72 tunnin kotivaran tärkeydestä. Me Nivoksella varaudumme jatkuvasti erilaisiin häiriöihin, jotta sinä asiakkaanamme saisit kotiisi sähköä, lämpöä, vettä ja toimivan nettiyhteyden kaikissa tilanteissa.

Varautuminen on kuitenkin yhteispeliä, johon myös kotitaloudet osallistuvat. Viranomaisohjeiden mukaan meidän kaikkien tulisi pärjätä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteiden varalta. Siksi olisi hyvä, että kodistasi löytyisi riittävä määrä ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Varautumiseen kuuluu myös tietää, mistä saat oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjäät kylmenevässä asunnossa.

Meillä Nivoksella jokainen päivä on varautumispäivä

Me nivoslaiset vastaamme paikallisten sähkö-, kaukolämpö-, vesihuolto- ja valokuituverkkojemme huoltovarmuudesta. Se tarkoittaa, että suunnittelemme ja harjoittelemme säännöllisesti erilaisia häiriötilanteita varten, jotta nämä arkesi tärkeät elämänlangat voidaan turvata tai palauttaa myös poikkeustilanteissa.

”Kannamme huolta ja vastuuta kaukolämpö-, vesi-, sähköverkko- ja tietoliikennesiakkaistamme kaikissa tilanteissa. Tämä on meille ehdoton ykkösasia, ja siksi meillä on selvät varautumissuunnitelmat niin lyhyelle kuin pitkälle aikavälille”, toimitusjohtajamme Marko Ahl sanoo.

Tiivistimme tähän artikkeliin varautumisen ydinkohtia, ja listasimme sinua varten kolme tärkeintä keinoa eri tilanteisiin. Linkkien kautta voit etsiä lisätietoa sekä meidän varautumisestamme että siitä, miten voit itse varautua poikkeustilanteisiin: sähkö- ja vesikatkoihin, lämmönjakelun häiriöihin ja tietoliikenneyhteyksien katkeamiseen.

On hyvä muistaa, että sähkökatko voi vaikuttaa myös veden saantiin, kaukolämpöön ja valokuituyhteyteen.

SÄHKÖKATKOT

Rajut sääilmiöt, tahalliset vahingonteot, kyberhyökkäykset tai tekniikan vikaantuminen voivat aiheuttaa sähkökatkoja tai muita häiriöitä sähköverkkoon. Sähkökatkosten ennakointi on vaikeaa, joten varautumisella on suuri merkitys.

Miten me Nivoksella varaudumme sähkökatkoihin?

  • Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi.
  • Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät tarpeen tullen korjaustoimiin mahdollisimman ripeästi.
  • Suomen sähköverkosta vastaavalla kantaverkkoyhtiö Fingridillä ja meillä paikallisilla sähköyhtiöillä on valmiit suunnitelmat valtakunnallisen sähköpulan varalta. Me Nivoksella harjoittelemme säännöllisesti tehonrajoitusta sähköpulassa käyttöön otettavia kahden tunnin suunniteltuja katkoja varten.

Miten sinä voit varautua sähkökatkoihin?

  • Huolehdi varavirran saatavuudesta tai hanki UPS-järjestelmä, jos sinun täytyy turvata laitteittesi toiminta.
  • Pidä varalla varavirtalähteitä, akkuja ja pattereita puhelimille, radiolle ja esimerkiksi taskulampulle.
  • Huolehdi myös lämmönlähteistä sekä sellaisista ruokatarvikkeista, joista voit valmistaa ruokaa myös ilman sähköä.
  • Lue lisää: Näin kannattaa varautua sähkökatkoksiin jo ennakolta – Nivos

VESIKATKOT

Vedentuotannon tai vesijohtoverkoston vikaantuminen laiterikon, poikkeavan sään, sähkökatkon tai tietoliikennehäiriön vuoksi voi aiheuttaa katkoksia vedenjakelussa. Sähkökatkotkin vaikuttavat, sillä vedentuotannossa ja jakelussa tarvitaan sähköä pohjaveden pumppaukseen, veden käsittelyyn ja veden pumppaamiseen vesijohtoverkostossa vedenkäyttäjille. Vastaavasti kiinteistöjen jätevedet johdetaan jätevesiviemäreiden ja -pumppaamoiden kautta jätevedenpuhdistamolla puhdistettavaksi. Myös tämä vaatii sähköä.

Miten me Nivoksella varaudumme vesikatkoihin?

  • Ylläpidämme vesihuollon toimintavarmuutta häiriötilanteiden harjoittelulla, ennakoivalla kunnossapidolla ja oikea-aikaisilla investoinneilla.
  • Mäntsälän vesitornissa on puolen vuorokauden käytön verran vettä saatavilla.
  • Vesitorni ja vedenottamoiden varavoimakoneet pitävät Mäntsälän ja Pukkilan taajama-alueilla veden paineen tasaisena.
  • Varavoiman avulla pidämme kaksi päävedenottamoa toiminnassa, mutta haja-asutusalueilla vesijohtoveden paine voi heiketä.

Miten sinä voit varautua vesikatkoihin?

  • Varmista, että kotivarassasi on puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen (2 litraa/henkilö/päivä). Varaa puhtaita vesiastioita hanaveden varastointiin.
  • Vältä jäteveden tuottamista, koska järjestelmä voi tulvia, jos pumput eivät ole toiminnassa.
  • Pakkaskaudella vesijohdot ja -mittarit voivat jäätyä tilassa, jossa lämpötila laskee sähkökatkon aikana. Estä jäätyminen lisäeristeellä ja pidä tila suljettuna sähkökatkon aikana.
  • Lue lisää vesikatkoihin varautumisesta: Vesi – 72 tuntia

KAUKOLÄMMÖN TAI LÄMMITYKSEN KESKEYTYMINEN

Sähkökatkot, kaukolämmön tuotantoon käytettävien laitteiden tai lämpöputkien vikaantuminen ja kyberhyökkäyksen aiheuttamat ongelmat voivat katkaista lämmityksen ja kylmentää asunnon.

Miten me Nivoksella varaudumme kaukolämmön häiriöihin?

  • Ylläpidämme kaukolämmön toimintavarmuutta häiriötilanteiden harjoittelulla, ennakoivalla kunnossapidolla ja oikea-aikaisilla investoinneilla.
  • Tarvittaessa voimme heti korvata kaukolämpöverkkomme nykyisiä energian lähteitä (pelletit, konesalien hukkalämpö ja maakaasu) varapolttoaineilla eli etupäässä öljyllä.

Miten sinä voit varautua lämmityksen keskeytymiseen?

  • Varaa polttopuita, ja nuohouta hormit säännöllisesti, jos sinulla on takka tai uuni käytössä.
  • Selvitä, miten toimit, jos lämmitys katkeaa ja asunto alkaa kylmetä.

TIETOLIIKENNEYHTEYDET

Tietoliikenneyhteydet voivat katketa laitteiden ja kaapeleiden vikaantumisten sekä sähkökatkojen vuoksi. Nykyinen tietoyhteiskunta on riippuvainen sähköstä, tietotekniikasta ja tietoverkoista. Häiriöt sähköverkossa vaikuttavat arkeen nopeasti. Häiriötilanteessa oikea tiedon saanti on tärkeää – mutta monet tiedonvälityskanavat toimivat sähköllä. Matkapuhelinverkot on suunniteltu toimimaan sähkökatkojen aikana akkuvoimalla enintään muutaman tunnin.

Miten me Nivoksella varaudumme tietoliikenneverkon häiriöihin?

  • Valokuituverkon runkoyhteydet ovat varmistettuja.
  • Laitetiloissa on UPS-tyyppisiä varavirtalähteitä, jotka tuottavat sähköä laitteille useiden tuntien ajan. Nämä varavirtalähteemme pitävät tietoliikenneverkon toiminnassa lyhyiden sähkökatkosten aikana.
  • Pidempiin sähkökatkoksiin on varauduttu varavoimakonein.

Miten sinä voit varautua tietoliikenneyhteyksien katkeamiseen?

  • Sähkökatkon aikana voit käyttää valokuituyhteyttä, jos reitittimellesi ja laitteillesi on saatavissa varavirtaa. Omien laitteiden toiminnan sähkökatkon aikana voit varmistaa UPS-laitteella.
  • Pidä puhelin ladattuna ja käytä mobiiliyhteyttä vain välttämättömimpään.
  • Hanki vara-akkuja tai varavirtalähteitä ja pidä ne täyteen ladattuna.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.